Поради

Поради від експертів Egersund Seafood

Самий вірний спосіб розморожування - це покласти рибу в холодильник з температурою всередені від 0 до + 5 С. Таким чином риба буде дефростована корректно та не втратить своїх смакових властивостей та ваги. Ступень розморозки визначається гнучкістю тушки. І, звичайно ж, чим більша рибка, тим більше часу потрібно для ії дефростації. Не варто тримати розморожену рибу довго в холодильнику. Якщо Ви ії вже розморозили то вже й час ії приготувати.

Дикий лосось менш жирний ніж фермерський, його м'ясо щільніше та має більш насичений смак. Візуально дикий лосось має довгастий тулуб та, найважливіше, у нього майже немає черевця у порівнянні з фермерським.

Якість замороженої риби можна визначити за кількома факторами. Якщо це риба без голови, то на зрізі повинен бути рожевий колір, в деяких випадках колір може бути білим. Сама тушка теж не повинна бути білого кольору, окрім випадків, коли це природний колір риби.
Якщо тушка з головою але патрана, то обов'язково потрібно звертати увагу на черевце та внутрішню поверхню риби. Черевце не повинно бути завітреним, а всередині черевця не повинні стирчати кістки тому, що це перша ознака неякісної та несвіжої риби.
Після дефростації риби м'ясо повинно бути щільним та пружним на дотик, зяброві пелюстки повинні бути червоними або рожевими, але не бурими, та риба не повина мати відразливого запаху.

Візуальний огляд
Головною особливістю свіжої риби є її зовнішній вигляд при візуальному огляді. Свіжа риба повинна мати яскраву, вологу, ще не чищену луску, бути з ясними очима, адже очі з туманним відтінком можуть свідчити про те, що риба була замороженою або вже довго лежить.
Необхідно обов'язково оглядати рибу з двох сторін, так як іноді є ймовірність, що риба лежить тривалий час тільки однією стороною на льоду і тому якість обох сторін дуже відрізняється.
Існує думка про те, що варто звертати увагу на зябра риби - це правда, на забарвлення або запах зябер риби варто звернути увагу, але не слід робити повний висновок про свіжість риби тільки за цими характеристиками.

Запах риби
Обов'язково зверніть увагу на запах риби. Свіжий лосось має яскраво виражений запах кавуна, філе палтуса має запах молока, а запах корюшки нагадує запах свіжого огірка. Недобросовісні продавці можуть пофарбувати або частково підфарбувати певні ділянки риби, але ніхто і ніколи не зможе емітувати запах свіжої риби.

Тактильний огляд.
Тушка повинна бути щільною. Слід від натискання повинен зникнути, а на дотик вона не повинна бути липкою. Філе риби повинно теж бути щільним, не мати слідів розшарування м'яса.